De zintuigen uitdagen bij Saartje KDV Voorn

Bij Saartje kinderopvang locatie Voorn hebben de kinderen hun tastzintuigen gestimuleerd met een leuke tast-activiteit. Kinderen van 2 tot 4 jaar hebben hun handjes lekker vies mogen maken.

Met 5 bakjes, gevuld met verschillende natuurlijke materialen, konden ze experimenteren. Niet alleen voelen maar ook ruiken en proeven. Hierdoor leren ze goed het verschil tussen koud, warm, hard, zacht, ruw en glad te herkennen.

Als eerste was warm-koud aan de beurt, eerst voelen aan het lauwe water uit de kraan en dan ijsklontjes vasthouden. Na de uitleg dat ijs eigenlijk water is maar dan in vaste vorm en erg koud, werd de vraag “hoe voelt het” gesteld. Hierop antwoordde iedereen koud BRRR. Een likje nemen was natuurlijk wel erg leuk en lekker!

De materialen met elkaar combineren was ook erg interessant. Zo hebben de kinderen warm water bij de ijsblokjes gedaan en weggezet. Aan het einde van de activiteit werden de bakjes weer tevoorschijn gehaald. Waar zijn de ijsblokjes nou gebleven?  

Ook werd er koud water bij het zand gedaan en dat maakte modder. Jakkie-bah! Wat is dat vies riepen ze allemaal! De modder liep langs de vingers terug naar beneden, maar de handen werden snel weer schoon door ze terug in een bakje met water te doen. Dat leek wel een tovertruc, want waar is dat zand nou gebleven? Door goed in het bakje te kijken zagen ze dat het zand naar de bodem was gezakt.

Door de natte handen daarna in het bakje gras te leggen bleef dat lekker plakken, en hoe leuk is het om het over de tafel van je handen af te schudden. Wat een heerlijke kliederboel!  Natuurlijk is er ook een moment van opruimen en schoonmaken. De kinderen hebben netjes al het water, zand en gras met doekjes van de tafel geveegd. 

Ruimte geven om uit te proberen en vies te worden is erg belangrijk en leerzaam. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de tastzin en andere zintuigen. Het is een hele belevingen dat bewustzijn creëert.