Week van de opvoeding – Saartje Kinderopvang

Van 5 oktober t/m 11 oktober is het de Week van de Opvoeding. Deze week staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Het thema van dit jaar is ‘staan en opvallen’. Soms gaat het ouderschap en de opvoeding met vallen en opstaan en kun je als ouder wel een helpende hand gebruiken. Het is dan ook fijn om te merken dat je er niet alleen voorstaat. 

Waar vind jij opvoedingsondersteuning?

Heb je iemand in je naaste omgeving bij wie je even je ervaringen kan delen? Een kind opvoeden is toch een van de moeilijkste taken in het leven en, ondanks dat het de grootste deel van de tijd heel mooi en fijn is, kan het ook heel lastig zijn. Hoe fijn is het als je iemand treft met wie je ervaringen kan delen en waarbij je mag uitspreken dat het niet altijd makkelijk is.

Wellicht vind je deze steun bij een pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf of de BSO waar jouw kind op zit? Deze medewerkers kennen de kinderen vaak door en door en kunnen een luisterend oor bieden. Ook zij worden weer ondersteund in hun werk, door bijvoorbeeld hun teamleider of de pedagogisch coach. Mochten er vragen op hun pad komen waar zij niet helemaal goed uitkomen, dan staan zij daar niet alleen voor en kunnen advies vragen. 

Als ouder ben je primair verantwoordelijk voor de zorg, begeleiding en opvoeding van je kind(eren), maar je staat niet alleen in deze verantwoordelijkheid. In een opvoed- en opgroeiomgeving waarin alle opvoeders samenwerken, streven we naar een samenleving waarbij alle kinderen en jongeren gezond, veilig, en kansrijk opgroeien; ”It takes a village to raise a child.” 

Tijdens de Week van de Opvoeding zijn er verschillende activiteiten waar je in contact kan komen met andere ouders of professionals. Zo kun je bijvoorbeeld advies vragen als je kind niet zo makkelijk gaat slapen. Voor meer advies en activiteiten kan je terecht op de website van Week van de Opvoeding, zo vinden er bijvoorbeeld ook meerdere webinars plaats.

Sanne Feil – Pedagogisch beleidsmedewerker/coach Saartje Kinderopvang